i dette indlæg
Forleden aften ville jeg overraske kæresten med lidt tyrkisk kogekunst – en kogekunst, jeg ikke selv tør bevæge mig meget rundt i. Men efter at have set 'taze fasulye' hos grønthandleren, var jeg fast besluttet på, hvad aftensmaden skulle være.
Taze Fasulye – Friske Bønner
Ja, det hedder retten – den er super alsidig og let at tilberede. Den kan både serveres kold som meze ved en raki-aften eller serveres varm til et solidt aftensmåltid. Bestående af taze fasulye (på dansk 'friske snapbønner'), friske sommertomater og løg, er det ud over at være en relativ billig ret også en sund en af slagsen.
Du skal bruge:
- en god håndfuld løg i tern/hakkede
- 5 saftige sommertomater skåret i tern
- 500 gram snapbønner skåret i 2-3 stykker
- salt, avokadoolie, peber (røde paprikaflager/bulbiber)
Sådan gør du:
- Varm olien i en gryde
- Tilføj løgene og lad dem stege en smule.
- Tilføj derefter tomaterne og til sidst snapbønnerne.
- Lad grønsagerne simre under låg i deres egen saft. Rør jævnligt i gryden med en ske – og hold øje med, at gryden ikke koger tør. Gør den det, tilsæt da en smule vand.
Efter 30 minutters tid, tjek om bønnerne er færdige (de skal være noget slatne).
Krydr med salt og peber efter smag.
Retten er færdig og kan serveres med for eksempel ris eller bulgur.
Kæresten var meget begejstret for min 'tyrkiske kogekunst' – og hele gryden blev også spist. 🙂
Hvis du vil servere retten kold som en meze, siger kærestens mor, at det vil være godt at hælde lidt olivenolie hen over retten, før den sættes på bordet.
Afiyet Olsun
Pro tip:
Jeg har hørt, at ved brug af 'almindelige grønne bønner'/'haricot verts' er smagen flad – jeg har dog ikke selv forsøgt det. Se om du kan finde dem, der på dansk kaldes for 'snapbønner' (på engelsk 'Romano beans' eller 'runner beans').
Her hjemme bruger vi avokadoolie til varm tilberedning oh olivenolie til kold tilberedning. Avokadoolie og olivenolie er begge ‘sunde olier’, modsat olivenolie er avokadoolien smagfri.
Indlægget her er en redigeret (august 2024) udgave af det oprindelige indlæg fra 2020.
Comments