Hagia Sofia har haft en dynamisk historie, der afspejler de skiftende tider. Oprindeligt indviet som en katedral i 537 e .kr. under det Byzantinske Rige, stod den som et centrum for den ortodokse kristendom indtil 1453, hvor Konstantinopel blev erobret af osmannerne, og den blev omdannet til en moské. Dette symboliserede skiftet i den religiøse og kulturelle magt i regionen. I 1935 blev Hagia Sofia omdannet til et museum af den tyrkiske republik, hvilket gjorde det til et sted for alle, uafhængigt af religion.
I 2020 skete der endnu et markant skift, da den tyrkiske regering besluttede at genåbne Hagia Sofia som en moské, hvilket fremkaldte diskussioner globalt om kulturarv og identitet.
Skiftet betød også at man droppede at sælge adgangsbilletter - da det ikke må koste penge at besøge en moske.
Og når et af verdens mest besøgte museer pludseligt bliver gratis, er der nogen der mister penge. Så fra januar 2024 vil der igen blive solgt adgangsbilletter til Hagia Sofia (dog ikke bedeområdet).
Priserne er som følger:
— adgangsbillet 850 TL (eller 25 Euro)
— Audio guide 100 TL
— Tørklæde 30 TL
Billetterne til museet administreres af DEM, en voksende kæde af museumer der ejes af svogeren til den tyrkiske minister for turisme Mehmet Ersoy. DEM har også Hagia Sofia Historie & Oplevelsesmuseet - der ligger i et palæ overfor Den Blå Moske.
UPDATE: Bedeområdet i Hagia Sofia skulle kun være tilgængeligt for tyrkiske statsborgere, hvilket betyder at ud over bedeområdet er Hagia Sofia nu igen et museum - omend noget begrænset.
Samtidigt er adgangsbilletterne til museumsdelen også et krav for tyrkiske statsborgere - og til samme pris. Billetten giver adgang til 'galleriet' hvor blandt andet vikingerunerne kan ses.
Læs også:
Hagia Sofia Historie & oplevelsesmuseum åbnede i Istanbul i 2023.
Kradse reaktioner: Vandalisme
Ovenpå genåbningen af Hagia Sofia som et museum og dermed genåbningen af blandet andet balkonen, er der kommet mange harske kommentarer hvor ord som 'historieløs' og vandalisme fra historikere.
Læs bland andet dette fra mediet Twitter/X
støt bloggen mitistanbul.dk
Comments