Indlægget diskuterer problemer med at veksle danske penge. Tyrkiet og kommer med gode brugbare alternativer.Kort & kontanter - Hvorfor er DKK svære at veksle - Nationalbanken siger - Løsninger - Gode tips - Note
Det kan være lidt af en udfordring, at veksle danske kroner til den tyrkiske lira (TRY) når du står i Istanbul.
Mens det de seneste par år er blevet super udbredt at bruge kort eller digitale betalingsmetoder over det meste af Istanbul (Covid-19 pandamien speedede udviklingen op), så kan der stadig være situationer, hvor kontanter er nødvendige. Og så er det, at du finder ud af, at det ikke er helt lige til, at finde et vekslingsbureau eller en bank der vil veksle dine medbragte danske kontanter.
Hvorfor Er Danske Kontanter Svære at Veksle?
Ifølge Nationalbanken (link åbner i nyt vindue), er der begrænsede muligheder for direkte omveksling af danske kontanter i udlandet.
Den danske valuta er en relativ lille og sjælden valuta, og holdt sammen med stramme hvidvaskningsregler kan de derfor være svære for vekslingsbureauer og banker, at komme af med igen.
Nationalbanken fremhæver, at det ofte kan være lettere og mere økonomisk at foretage elektroniske overførsler eller bruge internationale kreditkort. Disse alternativer kan samtidigt også undgå høje gebyrer og dårlige vekselkurser, som kan være forbundet med fysisk valutaomveksling i Istanbul og det øvrige Tyrkiet.
Løsninger for Rejsende
Kontanter:
Hvis du absolut ønsker du at tage kontanter med herned, kan jeg kun anbefale dig at veksle en del af rejsebudgettet til en mere almindeligt accepteret valuta, som f.eks. Euro eller USD, før du tager afsted.
I det nuværende tyrkiske økonomiske klima, ændrer tingene sig hurtigt og ofte fra dag til dag.
Måske siger et vekslingsbureau OK til at veksle danske kroner om mandagen men nægter at røre ved kronen om tirsdagen - og hvis de gør, kan det være til en voldsom kurs. Med andre ord: Insisterer du på at tage kontanter med for at ville veksle hernede, så skal det være Euro, USD eller Britiske Pund Sterling
Kort & digitalt
Jeg vil opfordre rejsende til Istanbul og det øvrige Tyrkiet, at bruge kort eller elektroniske betalingsmidler.
Kreditkort, debit-kort og mobile betalingsapps er accepteret stort set over alt, men skal du bruge kontanter, så kan du hæve dem i pengeautomater overalt i Tyrkiet.
Jeg hører ofte at gebyrerne er mindre i de tyrkiske statsbanker (se note), da jeg ikke bruger danske kort, kan jeg ikke verificere det.
Familie og venner på besøg, bruger Revolut, og hører gang på gang at dette skulle være den bedste kurs.
Gode tips
Tag et par forskellige kort (debit/kredit) med. Et hovedkort og et andet 'nød' kort. Hvis nu der skulle ske et eller andet uventet.
Kontanter bruges ofte på markeder/basarer, gade handlen og i den private kollektiv trafik (Dolmus, Minibus osv). Du kan også bruge kort på markeder, men så er der ikke meget at prutte om i prisen.
Skal du hæve eller veksle penge, så gør det i bankernes åbningstider på hverdage. Om aftenen og i weekender og helligdage, helgarderer bankerne sig nemlig mod eventuelle udsving - de vil jo ikke miste noget - hvilket betyder at kursen ikke er super.
Mastercard can bruges som 'rejsekort' i metroen og færgesejlads i Istanbul (dog ikke Marmaray).
Tal med din kortudsteder om gebyrer.
Note: Statsejede banker i Tyrkiet er Vakifbank, Halkbank, Ziratbank og PTT. Det rygtes at det skulle være billigere at hæve kontanter i den tyrkiske stats banker, men det har jeg ingen beviser for! Tal med din kortudsteder i Danmark og om de anbefaler noget!
klik & støt bloggen mitistanbul.dk
Comments