Indlægget beskriver den tyrkiske brødring Simit og kigger på historien og traditionerne bag.
Det er tidlig morgen og du er ude og gå en morgentur gennem morgentravle gader i Istanbul. Duften af friskbagt brød møder dig og i bedste tegneserie stil, stikker du næsen op i duftskyen og blindt bliver ledt hen til kilden: Det er duften af friskbagt Simit, den tyrkiske bagel.
I al sin simpelhel er limit egentligt 'bare' en brødring med sesam. Men Simit er meget mere end bare en simpel brødring.
Dets oprindelse kan spores tilbage til det Osmannerriget, hvor brødringen var en populær spise fra almindelige borgere til sultaner.
Simit er i gennem tiderne blevet omtalt i litteraturen som et symbol på både velstand og held, hvilket, om noget, understreger brødringens betydning i den tyrkiske kultur og for den tyrkiske selvforståelse.
Traditionelt bliver simit lavet af en simpel dej, der består af mel, vand, gær og salt. Dejen formes til tynde ringer der snos sammen til en ring, der så dyppes i vand og og sesamfrø og bages i en stenovn, indtil den får en gylden og sprød skorpe. Sesamfrøene giver ikke kun en nøddeagtig smag, men også en knasende tekstur, der gør Simit uimodståelig.
Simit sælges ofte på gadehjørner fra små vogne, eller sælgere der bærer dem på store bakker over hovedet eller hænger dem på stativer.
En Simit serveres typisk til morgenmad sammen med tyrkisk te, ost, oliven, agurk og tomat, men den kan også nydes som en snack til enhver tid på dagen, - eller fodre mågerne fra færgen mens du krydser Bosporus Strædet (hvilket i øvrigt ikke er tilladt... men finder sted alligevel).
Traditionen med at spise Simit er også social. Brødringen deles ofte mellem venner og familie, ledsaget af samtaler og latter. Ligesom det heller ikke er unormalt at hvis din taxachauffør sidder og gnasker på en sinit - at han vil tilbyde dig en bid…
I den forstand er Simit ikke kun en mad-tradition, men også et symbol på fællesskab og gæstfrihed.
Simit har også fundet vej ud over Tyrkiets grænser og er blevet populær i forskellige dele af verden. Det er blevet tilpasset forskellige lokale smage, men essensen af dette lækre, ringformede brød forbliver den samme.
I serien "Den Tyrkiske Sjæl" sætter mitistanbul.dk fokus på den tyrkiske kultur og kulturelle selvforståelse. Det moderne Tyrkiet er en kompleks størrelse, og jeg vil sikkert ikke få vendt og beskrevet alle sten. Denne serie af indlæg skal ses som mit kærlighedsbrev til Tyrkiet og dets mange folkeslag... og forhåbentligt inspirere læseren til selv at dykke yderligere ned og gå på udforskning i Tyrkiet. /Martin
Simit Forever 🙏😉