Ud over at lande og lette fra Sabiha Gökcen lufthavnen er den asiatiske (også kaldet anatolske) del af megabyen ofte ‘en glemt oplevelse’. I den kommende tid vil jeg gennem forskellige indlæg her på bloggen, gå over nogle af disse oversete perler. Så lad mig starte med: Kadköy - eller rettere Kediköy (katteköy).
Historien Før grundlæggelsen af Byzans, grundlagdes byen Chalkedon (i dag, Kadıköy), lige der hvor Marmarahavet og Bosporusstrædet møder hinanden på den asiatiske side af Istanbul (fra 1930) – der i følge legender og overlevereinger blev grundlagt af Den græske kong Byzas der var blevet spået at sket et nyt rige ‘overfor de blinde’.
Da Kong Byzas en dag stod på bredden i Chalkedon og skuede over vandet så han det smukkeste syn, det vi i dag kalder ‘Det Gyldne Horn’ – Kongen tænkte at folk jo måtte være blinde siden de ikke havde bosat sig der, og grundlagde dernæst byen Lygos der senere blev til Byzant.
De fleste oldtidshistoriske monumenter er for længst forsvundet, dog er man ved at lave nogle arkæologiske udgravninger i forbindelse med renoveringen af den store togstation Haydarpaşa. I skrivende stund er der ikke offentlig adgang til udgravningerne, men det rygtes at der i løbet af 2023 vil åbne en udendørsudstilling.
Det var i øvrigt her i Chalkedon at det 4. økumeniske koncil fandt sted tilbage i 451, koncilet sluttede med at beslutte en fælles trosbekendelse (Den kalkedonensiske Trosbekendelse).
Men det var også lige uden for Kadikoy, at de to romerske kejsere Licinius og Konstantin I tordnede sammen i det der af historikere kaldes for slaget om Chrysopolis (nutidens Üsküdar, mere om det i et senere indlæg) i år 324 – der betød enden på Tetrarkiet der havde delt magten i romerriget og Konstantin I blev eneherskende romersk kejser og flyttede hovedstaden til det nuværende Istanbul med navnet ‘Nova Roma’.
Det 4. økumeniske koncil
Hvorfor Kadiköy Kadikoy er er must for dig der vil shoppe på gadeplan, spise forskellig mad, gå på barer og caféer og nyde det kunstneriske islæt der præger byen. Du kan finde en sporvognsrute der stadig kører med de originale vintage vogne.
Kendt for – FC Fenerbahce, en af Tyrkiets storklubber – Grønne promenader langs Marmarahavet – Gode shopping muligheder – Natteliv og pubs – Museet ‘Gazmusee’ kunstudstillinger og scenekunst – Operahuset ‘Süreyya Opera’ – Museum for musikeren Baris Manco – Murals/gavlmalerier i særdeleshed i bydelen Yeldegirmeni – Tyrestatuen, Kadiköy vartegn – Haydarpaşa station, Kadikoy vartegn. Historisk togstation ned til vandet – Det Italienske Hus, den første boligblok i Istanbul
Fra hele Istanbul, strømmer folk til promenaderne langs Marmarahavet og i godt vejr mødes venner og familier til alt lige fra picnics til sportslege i de mange faciliteter der er til rådighed.
Men det er i høj grad atmosfæren i Kadikoy der trækker folk til bydelen fra den øvrige storby. En atmosfære som de fleste vil kalde for ‘europæisk’, ‘intellektuel’ eller ‘kulturel’ – og det er uanset om du slingrer ned ad shoppegaden Cd Bostan eller på jagt efter en drink i bydelen Carsi, en spadseretur langs promenaden i Moda eller på udkig efter en god morgenmadscafé i Yeldegirmeni.
Caféer & Spiseteder der bør prøves – Pålegg, twist på det danske smørrebrød – Café Müjgan, lidt anderledes hjemmelavet tyrkisk morgenbord – The Crazy Company, En milkshake der ikke er til at lave sjov med – Berliner Platz, En solid pub med en gigantisk terrasse – Idea Moda, Kommunal café med fantastisk udsigt – Moda Iskalesi, en nyrenoveret tidligere færgeterminal – nu café
Da Kadikoy traditionelt var stedet hvor et græsk og armensk mindretal havde slået sig ned, vil du også kunne finde en række mindre og mellemstrore kirker i bydelen ligesom arkitekturen i det centrakle Kadikoy også er spændende for kenderen.
I Yeldeğirmeni vil du blandt andet kunne finde det der betragtes som den første boligblok i Istanbul. Det såkaldte ‘Italienske hus’ blev bygget kort før 1. verdenskrig, under krigen blev bygningen brugt som hospital. Bygningen er i dag med lejligheder fordelt på sine 5 etager og danner rammen for ‘Istanbul arkitekt ture’.
Sådan kommer til Kadiköy – Færge fra: Ortaköy, Kabatas, Karaköy, Eminönü, Üsküdar – Metro mellem: Pendik og Kadikoy – Marmaray: til Ayrilik Cesmesi Station og Söğütlüçeşme station – Metrobüs: Endestationen Söğütlüçeşme September 2022: Der er annonceret en række nye færgeruter der, for de fleste, vil have havn i Kadikoy.
Glæder mig til at udforske området ☺️