Offentlig transport i Istanbul

Der bor omkring 20 millioner Mennesker i Istanbul. Det lægger selvsagt et enormt press på vejnettet og stiller gigantiske krav til den offentlige transport og med mindre du vil sidde i bilkøer i timevis og kæmpe for at finde parkering – så brug hellere den offentlige transport og drop biludlejeningen – det er i øvrigt også en voldsom sag at begå sig i Istanbul trafikken.

Priser
Priser/takster for både taxa og off transport er stigende i 2022 grundet landets økonomiske kaos. De priser/takster der står nævnt her i indlægget er fra 2020 – beregn derfor en fordobling plus lidt mere… i Tyrkiske Lira (TL).


Skinner & vand

Netværket i den offentlige transport har hen over de seneste 10 år gennemgået lidt af en revolution. Metronettet udbygges på højtryk og sammen med Metrobussen og den nyåbnede Marmaray togstrækning, er det ikke sindssygt svært at bevæge sig rundt i mega-byen.

Netværket af Metro, Metrobus, Marmaray og sporvogne i Istanbul

Udover skinnerne og Metrobüs er det også muligt at blive transporteret på vandet – i særdeleshed mellem Europa og Asien – tværs over Bosporous Strædet. Færgerne sejler i fast rutefart mellem Kadikoy og Üsküdar (Asien) og Besiktas, Kabatas, Karakoy og Eminönu (Europa) samt en del andre mindre stop op langs Det Gyldne Horn (Halic) og Bosporous Strædet – og fjernere destinationer som Bursa og ø-gruppen ‘Prinsens Øer’ i Marmara Havet.

Der er også masser af buslinjer i Istanbul, men det er ikke altid anbefalelsesværdigt at benytte buslinjerne, da disse sidder fast i den tunge trafik. Det kommer selvfølgeligt an på hvor du skal hen og hvilke buslinjer vi taler om – men som en lille slags hovedregel: Hvis det er på skinner eller vand – er det til at stole på.

Billetter

Det er muligt at købe enkelt billetter der gælder til al offentlig transport, disse koster omkring 7 TL. Der findes også forskellige turistkort for omkring med et begrænset antal ture, rabatter til museer osv – om det vil dække dit behov kan jeg ikke svare på.

Jeg vil klart anbefale at købe et ‘Istanbul Kart’. Dette bringer billetprisen ned til 3.50TL og er en del nemmere at have med at gøre.

Istanbul Kart virker stort set som rejsekortet gør i Danmark, dog er der ingen tjek-ud (med undtagelse af Metrobus og Marmaray). Kortet kan købes fra langt de fleste kiosker i nærheden af stationer og stoppesteder eller fra gule tank-op maskiner der findes På alle stationer og enkelte stoppesteder og hoteller rundt om i Istanbul.

De gule tank-op maskiner på stationerne.

Et ‘anonymt’ Istanbul kort, koster 6TL at anskaffe sig – derefter skal der bare fyldes penge på kortet.
OBS: De gule tank-op maskiner Tager kun mod pengesedler!

TIP:

  • Et anonymt Istanbul Kort kan bruges af mange personer på en gang. Bare sørg for, at der er penge nok på kortet. Du vil dog gå glip af rabatter hvis du skal skifte.
  • Fyld hellere på kortet ofte. Jeg har hørt at det skulle være muligt at kunne få ubrugte penge retur, men hvor, hvordan og hvorledes ved jeg ikke. Derfor fyld hellere 20 TL på kortet efter behov.

Nyttige mobil apps
Trafi – søg på konkrete linjer og ruter eller via din mobiltelefons GPS ‘tag mig til…’ Funktion. De fleste lokale og udlændinge bosat i Istanbul og pendler med offentlig transport, har denne app på deres telefon. Indeholder engelsk sprogmulighed.

601

You may also like...

1 Response

  1. 20/05/2021

    […] Bileleje eller ejÆrlig talt så er det en dum ide at leje en bil, hvis du ikke regner med at skulle ud til yderkanterne af Istanbul. Ud over at trafikken i Istanbul er fuldstændig gal i hovedet og trafikregler synes kun at overholdes når de er til den enkelte bilists fordel, så er der tonsvis af bilkøer hele dagen i Istanbul samt problemer med at finde parkering.Jeg har skrevet et indlæg om transport i Istanbul som jeg vil anbefale dig at læse: her […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *