Guide: Sådan får du et Istanbul Kart

Den bedste måde at komme rundt i Istanbul på, er med den offentlige transport, i sær den på skinner eller vand. For at benytte den offentlige transport, skal du have et Istanbul Kart – der er megabyens svar på et rejsekort. Her i indlægget kan du se hvordan du får et sådan.

OBS: priser og vilkår i dette indlæg er fra July 2022. Priserne kan ændre sig grundet den økonomiske situation i Tyrkiet. Siden indlægget oprindeligt blev skrevet, er rabatterne på skift undervejs, stoppet med mindre man registrere sit kort – og så er det jo ikke anonymt mere. Ligeledes er gratis transport i forbindelse med helligdage også kun for registrerede kort.

Modsat det danske rejsekort, så virker det tyrkiske rejsekort helt fantastisk. Når du sætter penge på kortet er de der med det samme – og så kan du i øvrigt benytte kortet til alt lige fra bussen over et toiletbesøg og til at handle dagligvarer. Endvidere virker kortet også i mange vand- og chokoladeautomater på stationer og stoppesteder.

Sådan får du kortet
Et ‘anonymt’ Istanbul Kart’ kan købes på alle færgeterminaler, metrostationer og større trafikknudepunkter. Her finder du en firkantet gul automat (Biletmatik). Med fingeren navigerer du til et sprog du har det ok med (tyrkisk, engelsk, arabisk o.s.v).

Vælg ‘køb Istanbul Kart’.
Selve kortet koster 50TL og så skal du selvfølgelig tanke det op – og det kan du gøre på en af de følgende måder:
1) Ha’ en 100 TL pengeseddel i hånden, og betal maskinen med denne når du vil betale for kortet. Maskinen giver ikke penge tilbage, men indsætter i stedet de resterende beløb på kortet. I dette tilfælde vil du få kortet med en 50TL saldo.
2) Betal 50TL for kortet og dernæst følg automatens vejledning for at sætte penge på kortet.

OBS: Køber du kortet i en automat og vil tanke op, skal du først købe kortet. Dernæst tager du kortet og lægger det på kortlæseren i automaten (oftest en lille plasticplade) – nu kan du sætte penge på kortet. Kun kontanter kan bruges (der er forsøg med kortbetalinger på visse stationer).

Mange mindre aviskiosker omkring metrostationer og større busstop sælger også Istanbul Kart og kan ligeledes tanke kortet op.
Fælles for kiosker og automater: Du kan kun betale kontant.

Rejsepriser
For hvert BIP – altså hver gang du ‘tjekker ind’ med dit Istanbul Kart til den offentlige transport, koster det 7TL. Dog er Metrobus og Marmaray dyrere – men her kan du så ‘tjekke ud’ efter endt rejse og få lidt penge tilbage på kortet.
Du skal ikke ‘tjekke ud’ når du rejser med sporvogn, bus, færge eller metro.
Der udløses en mindre rabat, hvis du skal skifte transport undervejs og indenfor 2 timer.
F.Eks: Færge fra Kadiköy til Karaköy skift til sporvogn til Kabatas hvor fra du tager Funicular til Taksim. Her vil du opleve en lille rabat ved ‘tjek ind’.
Se den aktuelle prisliste ved at følge dette link til IETT.ISTANBUL(åbner i et nyt vindue) – illustrationen nedenfor er fra januar 2023.
OBS: Istanbul Kart (TAM) er prisen med rejser for det anonyme Istanbul Kart.

Alternativ til Istanbul Kart
Hvis du ikke vil have et Istanbul Kart, skal du alligevel købe billet til den offentlige transport. Men her er billetprisen cirka det dobbelte, og du vil hele tiden skulle fare rundt og købe billetter. Du kan købe fra 1 til 10-turs billetter.

Istanbul Kart APP
Skønt Istanbul Kart fortæller at deres APP fungerer også med udlandske telefonnumre, så er virkeligheden desværre en anden; jeg har i hvert tilfældet ikke kunne få det til at fungere. Men har du et tyrkiske mobilnummer, så kan jeg klart anbefale Istanbul Kart appen, der også har et Digitalt Istanbul Kart, mulighed for at sætte penge på kortet og mulighed for at spørge om saldo osv.
Du finder Istanbul Kart App der hvor du henter dine apps.
Nedturen ved appen og det digitale kort er dog, at det er to forskellige kort – så du skal have penge på både det fysiske og det digitale (hvis du vælger at bruge det digitale).

Sådan bruges kortet
Du skal tjekke-ind hver gang du hopper på en ny metro, bus osv – altså ved hvert skift
I Istanbul tjekker man ikke ud med Istanbul Kart Dog kan du gøre dette når du enten har brugt Metrobus eller Marmaray, hvor man kan få penge tilbage på kortet.

You may also like...

1 Response

  1. 02/11/2022

    […] i oktober 2022. Turen til Kadiloy tager 52 minutter og koster en almindelig metrobillet (brug Istanbul Kart), Undervejs kan du skifte til Metrobus, Marmaray samt færger fra Kadikoy […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *