Gadebasarer

Jeg elsker duften af frisk frugt og grønt, at gå på jagt efter lige det jeg vil have til en god pris. Gær du også det så er gadebasarerne lige noget for dig. For Tyrkiet er basarens oprindelsesland, det vil tyrkerne hævde, og måske har de ret.

Og skønt Istanbul er en top moderne mega-city, er der i langt de fleste nabolag mindst én ugentlig gadebasar spækket med frisk frugt og grønt samt alverdens dimser og dutter til alt ligefra sy-skuffen til køkkenudstyr.


I bydelen Kadikoy, på den asiatiske side af Istanbul, ligger Sali Pazari (Tirsdags basaren) – der, skønt de lokale myndigheder for nyligt byggede et specielt miljø til basaren, stadig beskrives som Istanbuls største gadebasar.

Fordelt i to etager er der frugter, grønsager, oste, brød, tøj og alverdens ting og sager til priser du næppe finder i de etablerede forretninger.

Når jeg går en tur igennem basaren, så har jeg efterhånden lært hvor og hvad jeg skal have, så det tager mig måske 30-45 minutter, men det er ikke noget problem at bruge en halv dag på at gå gennem de forskellige boder, sidde ned og nyde en kop te ved et af de mange små te og spisesteder der på bedste intermisterende stil er poppet op.


Fredage er basaren åben igen, dog ikke i helt samme størrelsesorden og bærer mere præg af et ‘kræmmermarked’ med spandevis af brugte/antikke genstande i boderne – og så selvfølgelig frugt & grønt.

Sådan kommer du til Sali Pazari i Kadikoy:

  • Metrobus til stationen ‘Fikirtepe’, derfra er der cirka 5 minutters gang til basaren.
  • Bus 8A fra Kadikoy færgehavn til ‘Uzuncayir Caddesi’ stop. Følg mængden – de skal alle på basar.
76
Del indlægget:

2 kommentarer

Skriv et svar